Примітка від Food Safety Team: повернутись на головну сторінку ви зможете, натиснувши на іконку праворуч :)

To home

Інструменти менеджера системи якості та БХП

Будь-яка система безпечності харчової продукції - це продукт взаємодії практично всіх підрозділів підприємства. На практиці дієвість системи підтверджується відповідністю виконуваних дій тим внутрішнім нормативним документам, які були створені під час розробки й впровадження цієї системи. Але будь-яка система якості та безпечності харчової продукції повинна на вимогу стандартів розвиватись і поліпшуватись. На підприємстві змінюються якісь правила, вдосконалюються форми записів і звітності, додаються джерела інформації, багато чого іншого теж трансформується. Все це відбувається постійно і все це змінює також і систему. Відповідальним особам за її функціонування буває дуже складно синхронізувати всі ці зміни та скорегувати їх у чинних документах. А ще потрібно всі ці зміни довести до всіх учасників. Ця робота забирає багато часу. Якщо порахувати кількість вимог, наприклад, стандарту IFS food, то це близько 270, з яких близько 150 вимагають конкретного документа або групи документів. Якщо взяти до уваги, що стандарт конкретно вимагає щорічний перегляд і зміну деяких документів і те, що регулярно переглядати й змінювати потрібно більшість з документів за логікою підтримання СБХП, то стає зрозумілим, що тримати в актуальному стані весь цей об'єм документації дуже складно.

Візьміть до уваги такі поради від

командиFood Safety Team

Ми пропонуємо скористатись розробленим нами інструментом контролю наявності та актуальності необхідних в системі документів. Цей інструмент можна використовувати з будь-якою системою якості або безпечності харчової продукції. Він простий і зрозумілий, тому, що цей інструмент виконаний у форматі таблиці Excel. Кожний може розробити його самостійно, а саме виконавши деякі кроки. В одну колонку занести вимоги того чи іншого стандарту. Проаналізувати ці вимоги за такими напрямками: 1-вид документу (чи то, наприклад, вимога, яка не потребує складання якогось документа); 2-періодичність оновлення цього документу; 3-дата останнього випуску (створення або перегляд) документу і 4-назва документу. Залишилось проставити ідентифікатори, ввести відповідні формули та на виході ми будемо мати: а) показ в онлайн режимі статусу актуальності документа, чи був документ взагалі створений, якщо створений, то чи своєчасно він переглядався): б) результат (у відсотках на кожний поточний день) готовності всієї документації до не анонсованого аудиту.

Другий інструмент, який також доцільно мати кожному менеджеру з якості (чи то може бути будь-яка посада відповідальної особи за СБХП) - це інструмент розподілу відповідальностей у рамках системи. Його теж можна побудувати на базі Excel. В цьому інструменті навпроти кожної вимоги проставляються посади працівників, які повинні відповідати за: розробку документа, його погодження, затвердження документа та за його виконання. Крім цих основних напрямків відповідальності можна ще додавати будь-які інші, наприклад, обов'язки за зберігання документа, його видалення та знищення тощо. Головна особливість такого розподілу інформації є можливість в таблиці Excel встановлювати фільтри, налаштувавши які можна побачити всі конкретні відповідальності в рамках системи для кожної посадової особи. Роздрукувавши цей перелік для кожного працівника ми отримаємо документ, що дуже концентрує увагу і вмотивовує.
У нас ці інструменти називаються СВ11 (сигнальна матриця документації) та СВ12 (сигнальна матриця відповідальності) тощо. Купити їх можна у нас за домовленістю. Приклади вигляду цих інструментів можна подивитись за посиланнями нижче:

CONTACTS

Phone: +380954552516

E mail: office@ifs.pp.ua

SITE MAP

  • Main page - ГОЛОВНА СТОРІНКА
  • Consult - КОНСУЛЬТАЦІЇ З ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ IFS FOOD
  • Audit - ПІДГОТОВКА ДО СЕРТИФІКАЦІЙНОГО АУДИТУ
  • Search - ПОШУК АУДИТОРІВ ТА СЕРТИФІКАЦІЙНИХ КОМПАНІЙ
  • Ready - САМОКОНТРОЛЬ ГОТОВНОСТІ ДО СЕРТИФІКАЦІЙНОГО АУДИТУ
  • Third party - АУДИТ ПОСТАЧАЛЬНИКА ТРЕТЬОЮ СТОРОНОЮ
  • Implementation - ІНФОРМАЦІЯ СТОСОВНО ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ
  • Support - ДОКУМЕНТАЦІЯ СТОСОВНО ПІДТРИМАННЯ СИСТЕМИ
  • DSM-RSM - ІНСТРУМЕНТИ МЕНЕДЖЕРА СИСТЕМИ ЯКОСТІ ТА БХП
  • Publications- ПУБЛІКАЦІЇ ТА ДИСКУСІЇ
  • About us - ПРО НАС

DO YOU KNOW?

  • FMEA - Failure Mode and Effects Analysis
  • PDCA - Plan-Do-Check-Act
  • SWOT - Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats
  • НАССР - Hazard Analysis and Critical Control Point
  • BSC - Balanced Scorecard
  • GMP - Good Manufacturing Practice
  • TPM - Total Productive Maintenance
  • IFS food - International Featured Standard Food
  • FSSC 22000 - Food Safety System Certification 22000
  • BRCGS food safety - British Retail Consortium Global Standard for Food Safety
  • Global GAP - The Worldwide Standard for Good Agricultural Practices
  • MSC/ASC - The Marine Stewardship Council/The Aquaculture Stewardship Council